‘Ajak saya dan adik kahwin’-Wanita ini tampil dedah siapa Ayid, penk1d pakai ihram ketika umrah

Berbekalkan janji manis serta perlakuan r0mantis, seorang pengk!d dikenali sebagai ‘Mohd Syahid’ atau ‘Ayid’ menjer4t beberapa wanita kononnya akan diperisterikan menyebabkan ada dalam kalangan m4ngsanya itu turut membeli pelbagai barangan untuk persediaan perkahwinan.

Bagaimanapun, tembeIang ‘lelaki jadian’ itu terb0ngkar selepas rakaman video dia memakai ihram ketika menunaikan umrah di Tanah Suci Makkah dimuat naik oleh seorang daripada mngsa pen!puannya di media sos!al sebelum ia tular.

Wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Aliya, 30-an, berkata, dia mengenali pengkid itu pada Mac lalu melalui aplikasi Tik T0k apabila ‘lelaki’ terbabit sering muncul setiap kali dia bersiaran langsung.

“Bermula dari situ, kami berhubung dan Ayid memaklumkan, dia bekerja sebagai d0ktor di Arab Saudi. Sepanjang perkenalan, kami tidak pernah berjumpa dan hanya berhubung melalui panggilan video.

“Pernah terdetik dalam hati saya bahawa tubuh badan Ayid seperti perempuan. Namun, ketika membuat panggilan video, Ayid sering menampakkan bahagian atas badan selain memakai kain pelekat,” katanya ditemui di sekitar Shah Alam.

Aliya berkata, dia mula terpaut hati dengan Ayid yang berusaha memikatnya dengan memberikannya pelbagai hadiah selain makanan walaupun kononnya dia berada di Arab Saudi.

“Ketika bersiaran di Tik T0k, saya memaklumkan yang saya lapar kerana belum makan. Tiba-tiba sahaja, ada penghantar makanan sampai ke rumah memaklumkan ada pesanan untuk saya.

Malah, Ayid pernah membelikan beg berjenama untuk saya ketika membeli-belah di tempat rakannya bekerja.

“Tindak-tanduk dia menyebabkan saya jatuh cinta sebelum kami mula menjalinkan hubungan serius walaupun hanya beberapa bulan mengenalinya,” katanya yang juga usahawan.

Menurutnya, dia dan Ayid juga merancang untuk bertunang pada bulan depan dan berkahwin pada awal tahun depan dengan perancangan itu sudah dimaklumkan kepada ibu bapanya.

“Namun, pada awal bulan ini, saya menerima banyak mesej daripada ramai orang memaklumkan bahawa Ayid sebenarnya perempuan.

Pada mulanya, saya tidak melayan semua mesej berkenaan kerana Ayid sudah memberi penjelasan mengenai perkara itu yang dikatakan fitnah terhadapnya.

“Apabila rakan baik yang saya kenal turut memaklumkan perkara sama, saya mula cur!ga dan bertanyakan kepada kawan Ayid.

Rakan Ayid memaklumkan yang kami tidak boleh berkahwin. Saya kemudiannya menghubungi mngsa pen!puan Ayid yang lain,” katanya.

Aliya berkata, dia berjaya mendapatkan beberapa bukti mengenai perbuatan pengk!d berkenaan termasuk rakaman video Ayid memakai ihram ketika menunaikan umrah di Tanah Suci Makkah baru-baru ini daripada teman wanitanya yang lain.

“Saya memuat naik rakaman video itu kerana saya mahu orang di luar sana tahu siapa Ayid sebenarnya. Saya tidak mahu lebih ramai wanita menjadi mngsa pen!puannya.

Malah, tindakannya memakai ihram juga adalah tindakan yang bertentangan dengan agama.

“Apabila rakaman video berkenaan tular, lebih ramai mngsa yang tampil menceritakan jalan cerita yang sama seperti saya.

Ayid berjanji kepada semua wanita berkenaan bahawa dia akan mengahwini mereka. Malah, ada di antara mereka sudah membeli baju pengantin serta menghantar borang kahwin ke pejabat jabatan agama.

“Ada juga wanita yang memaklumkan ada meminjamkan ribuan ringgit kepada Ayid. Saya sendiri juga sudah menyediakan beberapa hantaran untuk majlis pertunangan kami yang dijadualkan berlangsung pada September ini,” katanya.

Aliya membuat lap0ran p0lis mengenai perkara itu di Balai S3ksyen 9 di sini, malam semalam.

Ajak saya dan adik kahwin’

Gempar! Wanita dedah ‘pengk!d’ pergi umrah pakai ihram?

“Ingatkan ‘Ayid’ ikhlas mahu menjadikan saya sebagai isterinya, tetapi di belakang saya, dia juga mengajak adik perempuan saya untuk berkahwin,” katanya mangsa penipuan pengkid dikenali sebagai ‘Mohd Syahid’ yang hanya mahu dikenali sebagai Ramlah.

Ramlah, 35, berkata, dia mengenali ‘lelaki’ terbabit yang turut dikenali sebagai Ayid di aplikasi TikTok pada awal tahun lalu.

“Sejak itu, kami kerap berhubung dan Ayid selalu menyertai siaran langsung di TikT0k saya. Sepanjang perkenalan itu, Ayid memaklumkan yang dia adalah duda anak dua.

“Malah, Ayid juga ada menunjukkan gambar bersama dua kanak-kanak perempuan serta seorang wanita yang didakwa sebagai anak dan bekas isterinya. Dia juga memaklumkan sedang bersed!h dengan perpisahan itu dan mahu mengahwini saya,” katanya ketika dihubungi.

Ramlah berkata, selepas beberapa bulan mereka berkenalan, dia memperkenalkan adiknya yang dikenali sebagai Rohana, 34, kepada Ayid semasa adiknya itu turut menyertai siaran langsung di TikT0k miliknya.

“Saya maklumkan kepada Ayid bahawa Rohana seorang jururawat yang sudah lapan tahun berkhidmat di Arab Saudi. Namun, saya tidak mengetahui mereka ada berhubung di belakang saya sehinggalah Rohana memaklumkan dia dan Ayid mahu berkahwin pada Aidilfitri lalu (Mei lalu).

“Saya terkejut dengan perancangan mereka dan memaklumkan kepada ibu bapa Ayid juga ada mengajak saya berkahwin dengannya. Kerana itu, ibu bapa saya menentang hubungan mereka kerana Ayid mempermainkan perasaan kami,” katanya.

Menurutnya, selepas hubungan itu tidak direstui ibu bapanya, sikap Rohana juga berubah malah dia merahsiakan kedatangannya ke Kuala Lumpur pada Aidilfitri lalu untuk bertemu Ayid.

“Sebelum ini, Rohana seorang yang lemah lembut dan mendengar cakap orang tua. Namun kini, dia berubah menjadi seorang yang melawan cakap ibu bapa dan sanggup menipu dengan tidak pulang ke kampung halaman kami di Ipoh, Perak untuk bertemu ahli keluarga, sebaliknya menghabiskan cuti selama seminggu di Kuala Lumpur bersama Ayid.

“Hubungan kami (ahli keluarga dengan Rohana) juga mula renggang kerana kami melarang hubungan mereka. Malah, mereka tetap mahu meneruskan perancangan untuk berkahwin di Arab Saudi meskipun tidak mendapat restu keluarga,” katanya yang bekerja sebagai angg0ta penyelamat.

Kata Ramlah, beberapa hari lalu, dia menghubungi wanita dikenali sebagai Aliya selepas melihat rakaman video Ayid memakai ihram di Tanah Suci Makkah tular.

“Saya difahamkan, Rohana ada bertemu Ayid yang berada di sana (Arab Saudi) ketika ini. Walaupun kami (ahli keluarga) sudah memaklumkan mengenai perkara itu, namun Rohana tetap yakin Ayid adalah lelaki.

“Kami bimbang dengan perhubungan mereka kerana Ayid licik memanipulasi Rohana sehinggakan dia memilih untuk mempercayai Ayid berbanding kami,” katanya.

‘Agak berahsia kehidupan peribadinya’
Buat haI la! Pengkid selamba tunai umrah pakai ihram, siap buat video latar belakang Kaabah… ramai marah sampai harap kena panah p3tir.

Usaha pengkid dikenali sebagai ‘Mohd Syahid’ atau ‘Ayid’ memakai ihram ketika menunaikan umrah di Tanah Suci Makkah baru-baru ini, semata-mata mahu membuktikan dia adalah lelaki, cukup dikesali bekas penyelianya.

Bekas penyelia pengk!d itu yang hanya mahu dikenali sebagai Am, 28, berkata, dia mengenali Ayid pada 2015 ketika mereka bekerja di sebuah cawangan bank di Bukit Jelutong di sini, pada 2015.

“Perwatakan Ayid memang seperti lelaki namun saya sebagai rakan rapatnya tahu bahawa dia adalah seorang perempuan. Saya yang meneliti d0kumen dirinya ketika dia ditemu bual untuk bekerja di cawangan bank sama di Kuala Lumpur.

“Dia adalah seorang yang baik dan tidak pernah menimbulkan masalah di tempat kerja. Namun dia agak berahsia dengan kehidupan peribadinya dan kami jarang bergaul selepas waktu kerja,” katanya ditemui di sekitar Shah Alam.

Am berkata, kali terakhir dia berhubung dengan Ayid adalah pada beberapa bulan lalu apabila pengk!d terbabit memaklumkan, ada rakannya mahu menjalankan ibadat k0rban menggunakan khidmatnya yang ketika itu berada di Arab Saudi.

“Namun, saya terkejut apabila melihat rakaman video Ayid memakai ihram ketika menunaikan umrah di Tanah Suci Makkah di Twitter yang dimuat naik oleh seorang wanita dikenali sebagai Aliya. Saya kemudian menghubungi Aliya dan menghantar gambar saya bersama Ayid sebagai bukti saya mengenalinya.

“Daripada situ, saya juga dapat tahu bahawa dia memperdaya ramai wanita yang juga teman wanitanya selain berjanji untuk mengahwini mereka. Saya percaya tindakan dia memakai ihram itu sebagai bukti untuk meyakinkan teman wanitanya bahawa dia adalah lelaki tulen,” katanya.

Am juga kesal dan marah dengan tindakan Ayid yang dilihat sanggup mempermainkan agama untuk kepentingan diri.

“Selain jantinanya, banyak perkara yang dia tipu terhadap mangsanya termasuk pekerjaan apabila dia mendakwa bertugas sebagai d0ktor sedangkan dia bekerja di bahagian pemasaran di Kuala Lumpur dan bukannya di Arab Saudi seperti dimaklumkan.

“Malah, ada mangsa yang sudah bergolok bergadai untuk membuat persiapan perkahwinan dengan Ayid. Perkara ini semua menyebabkan saya m4rah terhadap Ayid kerana perbuatan terbabit memang melampau.

“Saya berpegang pada prinsip matlamat tidak menghalalkan cara dan dalam k3s ini, tindakan Ayid mahu membuktikan diri sebagai lelaki tidak boleh dihalalkan dengan menggunakan agama,” katanya.

Tindakan wanita pakai ihram ketika umrah tak berakal, kata mufti

Tindakan seorang wanita yang didkwa mengerjakan umrah berpakaian ihram seperti jemaah lelaki disifatkan sebagai tindakan yang tidak berakal dan sengaja mempermain-mainkan atau mempers3ndakan agama Islam.

Mufti Pulau Pinang Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata tindakan dilakukan wanita itu hanya memudaratkan diri sendiri malah agama Islam bukan bahan mainan atau sendaan.

“Seorang Muslim dituntut menghormati dan mengagungkan agamanya, malah tindakan wanita itu disifatkan sebagai hanya memudaratkan diri sendiri sedangkan agama Islam sedikit pun tidak terjejas oleh tindakan yang tidak berakal itu.

“Melakukan perbuatan yang berlawanan dengan huk0m Islam secara sengaja bererti mempermain-mainkan atau mempersendakan agama, dengan tindakan sedemikian pelakunya menjadi kafir. Jika tidak bertaubat dia akan dihumban ke ner4ka dan akan menerima s3ksaan yang d4hsyat di akhirat nanti,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Wan Salim berkata banyak lagi cara untuk mencari populariti, namun bukan dengan menjadikan agama sebagai bahan mainan atau sendaan kerana ia tindakan jelas sekali mengh!na agama.

”Agama Allah tetap berkembang pesat dari semasa ke semasa…semakin ramai manusia menganutnya terutama dalam kalangan para ilmuwan dan cerdik pandai dalam pelbagai bidang ilmu dan kerjaya,” katanya.

Semalam, tular video berdurasi 17 saat yang memaparkan seorang wanita yang didkwa sebagai rakyat tempatan berada di tanah suci Makkah dengan lengkap berpakaian ihram seperti jemaah umrah lelaki dan perkara itu telah mendapat pelbagai reaksi daripada netizen.

Berikutan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (HaI Ehwal Agama) Idris Ahmad dilap0rkan berkata pihaknya memberi jaminan tindakan tegas akan dikenakan terhadap wanita yang didakwa mengerjakan umrah berpakaian ihram lelaki malah agensi yang menguruskan umrah wanita terbabit juga akan dikenakan tind4kan jika benar dkwaan seperti ditularkan.

-Bernama

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*