Anak rindu nak t4tap wajah, tapi mak ayah tak pandai video call… berlaku drama air mata di pagi Aidiladha ketika jambangan wang dikirim

SETIAP kali tibanya hari raya, ibu bapa di kampung pasti ternanti-nanti kepulangan anak mereka.

Namun, situasi itu mula berubah selepas p4ndemik C0vid-19 melnda negara sejak lebih tahun lalu.

Begitu juga kisahnya dengan Hairulanita Abd Rahman, 39, yang seb4k apabila tidak dapat pulang meraikan Hari Raya Aidiladha di kampung halamannya di Seri Merlong, Rengit, Batu Pahat, Johor pada Selasa lalu.

Mesra disapa Kak Ita, dia bagaimanapun ada membuat kejutan istimewa untuk ibu bapanya, Marlan Taslin, 76, dan Habibah Ngadol, 60, sebagai pengganti diri pada hari mulia itu.

“Mak ayah di Batu Pahat, saya pula di Johor Bahru. Cuma berbeza daerah, sekarang tak boleh nak merentas daerah. Dah beberapa bulan saya tak balik jumpa mereka.

“Jadi saya cakap kepada suami, apa kata kita bagi kejutan untuk mak ayah? Niat untuk jadikan sebagai kenangan untuk mereka, untuk tunjuk penghargaan kepada mak ayah.

“Kami tempah dua jamb4ngan kejutan berisi duit dan buah. Setiap jambangan ada RM500, jadi dua jambangan kejutan itu berjumlah RM1,000.

VIDEO:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Sek4tan rentas daerah menyebabkan Kak Ita sekeluarga tak dapat pulang beraya ke Batu Pahat.

“Tiada niat nak menunjuk. Cuma nak simpan sebagai kenang4n. Ia merupakan hadiah daripada saya dan suami sebabnya sejak raya puasa tak dapat jenguk mereka,” ujarnya kepada mStar.

Menurut ibu kepada empat cahaya mata itu, dia juga seb4k selepas menyaksikan video ketika kedua ibu bapanya menerima jamb4ngan kejutan itu pada Selasa.

Selepas dapat kejutan tu, mak ada call saya dan dia menang1s.

KAK ITA

Menurut Kak Ita, dia gag4l men4han air mata selepas melihat wajah kedua ibu bapanya yang tersentuh dengan pemberian itu.

“Rangkaian kat kampung tak OK, mak pula tak pandai buat video call. Jadi dah lama saya tak dapat tengok muka dia. Call biasa je setiap hari.

Ibu bapa Kak Ita yang menetap di daerah Batu Pahat.

“Bila orang yang buat khidmat kejutan tu bagi video ketika dia hantar jambangan duit, saya terus menang1s. Mak memang seorang yang cepat tersentuh hati.

“Ayah pula memang relaks macam tu. Cuma touching bila tengok mak. Selama ni c0ntact dapat dengar suara je.

“Selepas dapat k3jutan tu, mak ada call saya dan dia menang1s. Dia r1sau akan kami sekeluarga,” ujarnya lagi.

KOMEN NETIZEN:

Kafe yang diusahakan Kak Ita sejak tiga tahun lalu.

Bercerita lanjut, Kak Ita yang berada di Johor Bahru tidak dapat pulang ke kampung halaman memandangkan pergerakan rentas daerah masih belum dibenarkan.

Tambahnya lagi, dia juga terkejut apabila video ibu bapanya menerima ke3jutan berkenaan tular di TikTok selepas dikongsi oleh pemilik Bouquet by Yunisufian sehingga meraih lebih 100,000 tontonan.

Malah, dia turut seb4k apabila ramai yang mendoakan ibu bapanya, tak kurang juga yang turut bersed1h kerana tak dapat beraya di kampung.

Antara kek batik yang dihasilkan oleh ibu kepada empat cahaya mata itu.

Mengenai dirinya, Kak Ita mengusahakan kedai makan Bossque Cade di Gelang Patah, Johor bersama seorang rakan kongsi yang juga sahabat baiknya sejak tiga tahun lalu.

Kafe itu popular dengan menu nasi ayam penyet dan nasi royale ayam merah dengan daging hitam.

Selain itu, Kak Ita turut mempunyai perniagaan bakeri dari rumah yang diusahakan sendiri dan banyak menghasilkan kek lapis dan aneka menu pastri lain mengikut permintaan pelanggan.

Sumber via TTK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*