Guna kaedah ‘musvh urus kew4ngan’! Nadir jawab pers0alan ke mana perginya sumb4ngan RM20 juta

KETUA Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia (CGM), Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman tampil memberi penjelasan mengenai duit sumbangan sebanyak RM20 juta yang digembar-gemburkan sejak kebelakangan ini.

Perkara itu diperjelaskan dalam Sesi Townhall Cinta G4za Malaysia yang disiarkan secara langsung di Facebook Terkini dan Sensasi Palest11n, pada Sabtu.

“Duit RM20 juta itu bukan disumbangkan pada setiap tahun. Bukan setiap tahun kita dapat RM20 juta.

“Bila disebut ada per@ng, dapat RM20 juta. Per@ng itu tidak berlaku setiap tahun. Jadi, macam mana boleh dapat RM20 juta itu setiap tahun?

“Duit RM20 juta bukan diuruskan oleh CGM sahaja, tetapi ia sebenarnya dikutip oleh 20 badan bukan kerajaan (NGO) anak-anak muda yang telah berpuluh-puluh tahun dalam kerja-kerja kebajikan… gabungan 20 NGO anak-anak muda itu di bawah MyAqsa Defenders (MAD),” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai pertikai4n ke mana perginya duit mencecah RM20 juta memandangkan ia merupakan sumbangan orang ramai menerusi misi bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palest1n.

Terdahulu, pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew menerusi sidang media pada Khamis mempers0alkan sumbangan RM20 juta itu.

Sehubungan itu, Nadir menyifatkan tud.han mengenai sumbangan RM20 juta itu sebagai tudu.han yang sal4h.

“Tud.uhan RM20 juta adalah tudu.han yang sangat-sangat sal4h. Saya tak sal4hkan sesiapa sebab ia adalah tud.uhan yang berlanda.skan kepada kejahqlan tentang sesuatu tempat,” katanya.

Menerusi pembentangannya secara dalam talian itu juga, CGM menggunakan ‘kaedah musuh mengurus kewangan’ iaitu sumbang hari ini, guna sampai berpuluh tahun ke hadapan

Dari segi pecahan sumbangan yang diterima bad an berkenaan, kata Nadir, 30 peratus akan diperuntukan kepada projek segera dan sederhana.

“Sebanyak 30 peratus lagi kita akan gunakan untuk pembangunan infras.truktur yang akan membantu projek-projek lain, dan 40 peratus kita akan bangunkan projek-projek untuk pusingan kewangan,” katanya.

Mohd Faizal Suleiman.

Sementara itu, Penasihat Bebas Audit Dalaman CGM, Mohd Faizal Suleiman berkata, NGO itu mengeluarkan lap0ran pemerik.sa kira-kira dari 2015 sehingga 2019 dan dihantar kepada Jabatan Pendafta..ran Pertubuhan Malaysia (ROS).

“Ketika ini, kewangan pada 2020 di mana pihak pengurusan CGM telah bersetuju melantik audit0r luaran untuk membuat pelaksanaan audit-audit secara sah, yang dilantik oleh auditor yang bertauliah.

“CGM mengambil pendekatan ke hadapan sebagai sukarela bahawa NGO CGM ini juga mampu untuk membuat atau melaksanakan atau melantik pihak auditor luaran untuk memastikan bahawa kewangan mereka diuruskan secara integriti dan telus,” katanya.

Bila disebut ada per@ng, dapat RM20 juta. Per@ng itu tidak berlaku setiap tahun. Jadi, macam mana boleh dapat RM20 juta itu setiap tahun? NADIR

Mohd Faizal turut memperjelaskan mengenai kos pengurusan yang diambil oleh pihak CGM.

“Mengikut lap0ran yang dihantar kepada ROS, menunjukkan bahawa 2015 hingga 2016, kos pengurusan yang diambil tidak sampai satu peratus atau 0.02 peratus.

“Ini kerana pada peringkat awal penubuhan CGM ini menunjukkan bahawa ahli jawatanku@sa melaksanakan kerja-kerja mereka secara sukarela. Apa-apa sumbangan yang diterima, 99 peratus disalurkan kepada G4za.

“Tapi apabila menerima dana yang semakin meningkat, pihak pengurusan CGM pula telah mengambil inisiatif untuk membentuk pasukan yang mah1r dan profesi0nal untuk menguruskan dana tersebut. Kos pengurusan tidak melebihi tiga peratus,” katanya sambil menambah kos pengurusan pada 2018 dan 2019 masing-masing dua dan tiga peratus.

Pembent4ngan Nadir mengenai isu sumbangan RM20 juta.

Mengenai kos pengurusan, Nadir di akhir pembentangannya memberitahu, CGM memberi jaminan bahawa kos tersebut akan diturunkan kepada sifar peratus menjelang 2022.

“Kita janji kepada kalian dengan pengurusan yang sistema.tik dan bantuan akan datang. Alhamdulillah tiga bulan pertama MAD, kos pengurusan telah ditaja oleh satu pihak.

“Dan menjelang 2022, kita boleh janji kepada kalian bahawa MAD akan mengambil 0 peratus pengurusan. Jika kalian yakin dengan kami, teruskan menyumbang dengan kami. Kalau tidak, boleh cari NGO-NGO lain yang juga menyumbang kepada bumi Palest1n.

“Kami tak kisah melalui siapapun, tak ada masalah. Yang penting manfaatnya sampai kepada orang-orang Palest1n, semua untuk satu,” katanya.

Sumber via Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*